Szicíliában november 11-én borral és süteménnyel ünneplik Tours-i Szent Mártont és az újbort. A süteménynek több fajtája létezik, a könyv az egyszerűbb, köménymagos receptet ismerteti, de létezik csokoládés és ricottával töltött verzió is.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 130 g cukor
- 100 g zsír
- 10 g só
- 25 g élesztő
- kb. 150 g meleg víz
- 20 g köménymag
Az élesztő és a víz kivételével az összes hozzávalót mérjük egy edénybe, az élesztőt kis vízben oldjuk fel és adjuk a keverékhez. Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet és erőteljesen dagasszuk a tésztát, míg egy puha, rugalmas masszát nem kapunk. 10 cm-es kis rudakra szagassuk és tekerjük fel őket csigaház formájúra, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Legalább egy órát pihentessük meleg helyen, majd 200 fokon süssük 10 percig, azután további 20 percig 160 fokon. Rácson hagyjuk kihűlni.
Ízre nekem szokatlan, nem tudom mihez hasonlítsam, valahol a kalács és a pogácsa között van, de határozottan finom. Hagyományosan Moscato borral fogyasztják, nekem csak francia vörösborom volt itthon, azzal meg nem akartam meggyalázni, úgyhogy teát ittam hozzá.
Íme: