Rumbaba

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Ricottás cassatelle - Cassatelle di ricotta

2017. szeptember 27. - Rumbaba07

A ricottát nagyon szeretik az olaszok, sok receptben szerepel töltelékként, fogunk még vele találkozni. Aki nem ismerné, annak elárulom, hogy tejtermék, de nem sajt, és nem is túró. Noha állagra a túróhoz hasonlít leginkább, a ricotta a sajtkészítés során felmelegített tejből visszamaradt tejsavó, amit újra felmelegítenek, majd leszűrnek. A neve is erre utal, a latin recocta szóból ered, ami annyit jelent, hogy "kétszer főtt". Nem javaslom, hogy túróval helyettesítsük mert ízre nagyon más. Magyarországon sajnos nem olyan elterjedt, és nem is kapni túl sok helyen (a CBA-ban azt mondták azért nem tartanak, mert olyan kevesen keresik, hogy nem éri meg), én az Auchanban találtam, nem is horror áron. Felhasználása egyébként roppant széleskörű, sós és édes ételekben egyaránt jó választás lehet, jellemzően töltelékként, főleg tésztákban (lasagne, ravioli, tortellini, canelloni), de zöldségekhez és húsokhoz is kiváló.

No de nézzük a receptet.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 50 g zsír
  • 50 g cukor
  • 6 tojássárga
  • 100 ml Marsala (vagy más likőrbor)
  • egy csipet só

A töltelékhez pedig:

  • 250 g ricotta
  • 120 g cukor
  • 25 g étcsokoládé apróra vágva

A tésztához az összes alapanyagot gyúrjuk össze alaposan, míg egy homogén, lágy tésztát nem kapunk.Takarjuk le konyharuhával, és tegyük a hűtőbe egy órára. 

A töltelékhez dolgozzuk össze a ricottát a cukorral, majd keverjük bele a csokidarabokat.

A tésztát nyújtsuk nagyjából 2 mm vékonyra (nem kell alálisztezni, nem ragad), és egy 12 cm átmérőjű pohárral vagy tésztaszaggatóval szagassunk kerek lapokat belőle. Mivel kicsit összeugrik a tészta én a lapokat töltés előtt újra átnyújtottam. A szélét kenjük körbe tojással, helyezzünk középre egy kis tölteléket (tényleg ne sokat, mert nem tudjuk majd rendesen összeragasztani és kifolyik sütés közben) majd hajtsuk az egyik felét a másikra (félhold alakban) és nyomkodjuk le először az ujjunkkal, majd villával is. Bő olajban süssük aranybarnára (pár perc alatt kész) és közben forgassuk is. Ha kihűlt, porcukorban hempergessük meg. Jó étvágyat hozzá!

22095584_10214529624933571_1540626237_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr5312904124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása