A Baci panteschi névnek nincs fordítása, ez egy tradicionális szicíliai édesség, amit állítólag egy szegény juhász talált fel. Nem volt pénze, hogy drága ajándékkal kedveskedjen a szerelmének, ezért cukorral megédesített egy kis ricottát (mondtam, hogy előkerül még) és virágformájú sült tésztába töltötte, majd ezt adta a kedvesének.
Ehhez az édességhez egy speciális sütőalkalmatosság szükségeltetik, amit képen megmutatok, de ne keseredjünk el, nekem sincs ilyen, és habár nem lesz virágmintájú a sütemény, anélkül is nagyon finom lesz.
Ez egy palacsintához hasonló tészta egyébként amit úgy sütnek meg, hogy forró olajba mártják a sütőformát, majd belemártják a tésztába, és vissza az olajba. Így fog ilyen szép virágmintájúra sülni, nos a cimben a "vagy valami olyasmi"-vel próbáltam utalni rá, hogy nekem sem ilyen lett, ellenben nagyon finom édességet alkottam. Na nézzük:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 300 g liszt
- 350 g tej
- 4 g élesztő
A töltelékhez:
- 300 g ricotta
- 1 evőkanál cukor
- fél citrom héja
Először a tölteléket készítsük el, keverjük el a ricottát a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
A tésztához az összetevőket alaposan dolgozzuk össze, ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak lisztrögök a keverékben, nyugodtan használjunk habverőt, elég híg lesz a tészta. Sütőforma híján én megpróbáltam először forró olajban kanállal kisütni, de nem igazán lett jó, úgyhogy a sütő mellett döntöttem. 3 szilikon sütőformát próbáltam, ez a fura mintájú lett a befutó. 200 fokon sütöttem őket aranybarnára.
Nagyon felpuffad a tészta a sütőben, és amorf lesz, ennél viszont csak a 3 csücsök puffadt fel, így a tölteléket a közepébe szépen bele tudtam helyezni. Sima kerek és madeleine formát próbáltam még, hát azok felpuffadtak a felismerhetetlenségig. Az ízük persze ugyanolyan jó, és fel is használtam őket kicsit másképp. Műanyag edénybe sorakoztattam őket, a maradék ricottás töltelékkel megszórtam, majd főztem vaníliapudingot (kicsit hígabbra, mint kell + 1 dl tejjel) meglocsoltam vele, majd újabb adag tészta és a tetejére is puding. Isteni lett. Noha ennek az eredetihez már nem sok köze van, de nem akartam, hogy kárba vesszen az a finom tészta.
A 3 csücskös verziót, amit sikerült a töltelékkel megspékelni, megszórtam porcukorral, az is mennyei lett. Mutatom is őket:
Sajnos megfelelő felszerelés hiányában itt nem sikerült az eredeti szicíliai süteményt megalkotnom, megmutatom azért azt is, hogy milyen lenne. Egészen ropogósra pirul a tészta ezen a formán, majd ha kihűlt, kettőt összeragasztanak a töltelékkel:
Néha tesznek a ricottához csokit is, ahogy a cassatelle-nél. A sütőforma hiánya senkit ne tántorítson vissza a recept elkészítésétől, mert tényleg nagyon-nagyon finom a töltött verzió és a pudingos is.