Rumbaba

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Testa di turco

2017. szeptember 22. - Rumbaba07

A Testa di turco egy tejpuding, amit fahéjjal és citromhéjjal ízesítenek. Mivel a könyvben nem fordították a desszert nevét angolra, így én sem  magyarosítottam, de szó szerint a "Török feje" lenne. Történt ugyanis 1091. márciusában, hogy a normannok Roger fejedelem vezetésével megpróbálták kiszorítani a szaracénokat a szigetről, ami arab elnyomás alatt volt már hosszú ideje. A keresztények vesztésre álltak, és annak veszélye fenyegetett, hogy sosem nyerik vissza szabadságukat, amikor is - a legenda szerint - Szűz Mária jelent meg fehér lovon, bordó köpenyben, arany koronával a fején, karddal a kezében és egy csapásra megfordította a csata kimenetelét, véget vetve a "török terrornak".

Ennek a győzelemnek állít emléket a desszert, vagy ahogy a könyv írja "ennek a történetét meséli el". Az édesség maga két részből áll, egy pudingból és egy ropogós tésztából. Létezik egy másik verzió is, ami egy turbán formájú, fánkszerű tészta, amit ricottával vagy más krémmel töltenek meg. Fesztiválokon gyakori csemege. 

Hozzávalók:

  • 1 l tej (lehetőleg kecsketej)
  • 80 g keményítő
  • 250 g cukor
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 fahéj rúd

A ropogós réteghez pedig:

  • 1 tojás
  • 100 g liszt
  • olaj a sütéshez

Valamint színes cukor vagy csokidara, és őrőlt fahéj a díszítéshez.

A keményítőt keverjük el 1 dl tejben. A maradék tejet, a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal tegyük fel főni, és ha már forró, vegyük ki a fahéjrudat, és keverjük bele a keményítőt. Addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.

A tojást keverjük el jó alaposan a liszttel, és dagasszuk addig, míg kemény lesz. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk egy órát pihenni, vágjuk kis csíkokra majd bő olajban süssük ropogósra. Egy tálkába rétegezzük a krémet és a ropogós tésztát úgy, hogy a tészta legyen alul, és legfelülre krém kerüljön. Törekedjünk  3 rétegre. Szórjuk meg fahéjjal és csokidarával, majd élvezettel fogyasszuk el. :)

21951642_10214488728991198_1422743323_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7312886840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czinimini 2017.09.25. 11:32:25

A recept egyszerű, de guszta, szeretném elkészíteni. :) Viszont a fotó nem csinál nagy kedvet hozzá, és jó lett volna a készítés közben is fényképezni egyet. Mekkora csíkokra szokták vágni a tésztát? Kicsit pirosra kell sütni?

Rumbaba07 2017.09.25. 12:51:46

@czinimini: Szió. Bocsi, nem mindig készítek fázisfotókat, a következőnél lesznek. :)
Sajnos nem írt a könyv sem méreteket a tésztacsíkokhoz, én kb. 2-3 cm hosszú, 0.5 cm vastag csíkokat készítettem, sütés közben meg fognak nőni valamennyire. Elég hamar megsülnek, pár perc, én szép barnára sütöttem őket. A cél, hogy ropogós legyen, mert kicsit visszapuhul ha ráöntöd a pudingot.

czinimini 2017.09.27. 10:53:45

Köszönöm szépen! :)
süti beállítások módosítása