A Testa di turco egy tejpuding, amit fahéjjal és citromhéjjal ízesítenek. Mivel a könyvben nem fordították a desszert nevét angolra, így én sem magyarosítottam, de szó szerint a "Török feje" lenne. Történt ugyanis 1091. márciusában, hogy a normannok Roger fejedelem vezetésével megpróbálták kiszorítani a szaracénokat a szigetről, ami arab elnyomás alatt volt már hosszú ideje. A keresztények vesztésre álltak, és annak veszélye fenyegetett, hogy sosem nyerik vissza szabadságukat, amikor is - a legenda szerint - Szűz Mária jelent meg fehér lovon, bordó köpenyben, arany koronával a fején, karddal a kezében és egy csapásra megfordította a csata kimenetelét, véget vetve a "török terrornak".
Ennek a győzelemnek állít emléket a desszert, vagy ahogy a könyv írja "ennek a történetét meséli el". Az édesség maga két részből áll, egy pudingból és egy ropogós tésztából. Létezik egy másik verzió is, ami egy turbán formájú, fánkszerű tészta, amit ricottával vagy más krémmel töltenek meg. Fesztiválokon gyakori csemege.
Hozzávalók:
- 1 l tej (lehetőleg kecsketej)
- 80 g keményítő
- 250 g cukor
- 1 kezeletlen citrom héja
- 1 fahéj rúd
A ropogós réteghez pedig:
- 1 tojás
- 100 g liszt
- olaj a sütéshez
Valamint színes cukor vagy csokidara, és őrőlt fahéj a díszítéshez.
A keményítőt keverjük el 1 dl tejben. A maradék tejet, a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal tegyük fel főni, és ha már forró, vegyük ki a fahéjrudat, és keverjük bele a keményítőt. Addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.
A tojást keverjük el jó alaposan a liszttel, és dagasszuk addig, míg kemény lesz. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk egy órát pihenni, vágjuk kis csíkokra majd bő olajban süssük ropogósra. Egy tálkába rétegezzük a krémet és a ropogós tésztát úgy, hogy a tészta legyen alul, és legfelülre krém kerüljön. Törekedjünk 3 rétegre. Szórjuk meg fahéjjal és csokidarával, majd élvezettel fogyasszuk el. :)