Rumbaba

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

2. állomás: Áfonyás granita - Granita di mirtillo

2017. szeptember 16. - Rumbaba07

A granita közkedvelt hűsítő édesség az olaszok körében, előszeretettel fogyasztják a nyári melegben. Ez a szemcsés, jeges készítmény, valahol félúton van a fagylalt és a jégkása között, Sziciliából származik. Láttam már leírást róla, ahol "szemcsés fagyi"-nak emlegetik, igazából annyi a különbség, hogy nincs géppel habosítva, mint a fagylalt, bár már lehet kapni granita készítő masinát is. Általában talpas pohárban szolgálják fel, gyakran fogyasztják sütemény mellé. A Sweet Sicily könyvben egy szedres granita recept olvasható, én áfonyás verziót készítettem, de bármilyen más gyümölccsel, likőrrel vagy kávéval is ízesíthető.

Hozzávalók: 

  • 375 g szeder/áfonya
  • 300 g cukor
  • 750 ml víz
  • 75 ml citromlé (igazi, nem a 20-, meg 50%-os löttyök)

Nekem ez a mennyiség kicsit sok volt, úgyhogy harmadoltam, 4.5 dl lett a végeredmény.

Az elkészítés pofon egyszerű, a vizet elegyítjük a cukorral, majd hozzáturmixoljuk a citromlevet és a friss gyümölcsöt. Én smoothie makert használtam, de akár villával is össze lehet törni a gyümölcsöt ha darabosabban szeretjük. Kis műanyag tálkába tesszük (ne túl mélybe) és berakjuk a fagyasztóba, majd óránként átkeverjük villával míg eléri a kívánt állagot. 2-3 óra alatt megfagy rendesen ha nem csinálunk túl nagy adagot. Igazi friss, gyümölcs íze van, egyszerűen mesés, nem is tudok elképzelni ennél kellemesebb frissítőt egy meleg nyári napon. Most épp kifutottunk a szezonalitásából, de érdemes megjegyezni ezt hűsítőt, mert tényleg nagyon jól tud esni a forróságban, nem kell hozzá semmi extra felszerelés, otthon könnyen elkészíthetjük és számos különböző fajta recept kering az interneten is.

 

Nálam így nézett ki:

21618274_10214429873119838_45588775_o.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rumbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr6112830764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása