Rumbaba

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Sweet Sicily avagy olasz édességek nyomában

Mandulás keksz - Biscotti di mandorla

2017. október 05. - Rumbaba07

Ez egy isteni recept, ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető, de mielőtt megosztom veletek, hadd meséljek kicsit a manduláról és a görög mitológiáról...

A legenda szerint Thézeusz király fia, Akamasz a trójai hadjárat során beleszeretett Phüllisz hercegnőbe, ám a háború elválasztotta őket. Phüllisz 10 hosszú éven át várta kedvesét, és amikor Akamasz nem tért vissza a harcokból a többi katonával, a hercegnő azt hitte, hogy odaveszett és belehalt a bánatba. Athéné istennő látva a lány szomorúságát, mandulafává változtatta őt. Másnap mikor Akamasz visszatért a csatamezőről, már csak a fát találta otthon, ám szerelme eljövetelére az virágba borult. Azóta virágzik minden tavasszal a mandulafa, megemlékezve a szerelmesek kálváriájáról.

 A növény 5-8 méter magasra nő, és Ázsiában honos. Hamar elterjedt a mediterrán országokban is, Itáliába a görögök hozták, és nagy sikere lett, hála gyönyörű virágának és ínycsiklandó termésének. Szicíliában már közkedvelt volt a római korban is, manapság pedig egyik alapvető alkotóeleme az olasz cukrászatnak. A Sweet Sicily című könyvben is sokszor találkozhatunk vele. 

Hozzávalók:

  • 1 kg darált mandula
  • 1 kg cukor
  • 15 tojásfehérje
  • reszelt citromhéj
  • vanília aroma

Ez az anyaghányad elég nagy mennyiséget eredményez, én negyedeltem, és így lett 16 db nagy méretű kekszem.

Keverjük össze a mandulát a cukorral, adjuk hozzá az ízesítő anyagokat, majd a tojásfehérjét. Alaposan dolgozzuk össze, lágy masszát fogunk kapni. Vizes kézzel (mert nagyon ragad) formázzuk tetszőleges méretűre, hempergessük meg durvára őrölt dióban, pisztáciában, szeletelt mandulában, cukorban, vagy amiben szeretnénk és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Én golyókat formáztam amiket lelapítottam, de a könyv arra bátorít, hogy többfélét próbáljunk ki. Hosszúkás forma, gömb, lapos, csak a képzelet szab határt, ahogy az ízesítésnek is. 180 fokon süssük 15 percig, de figyeljünk rá, mert a mérete befolyásolja a sütési időt. A kész kekszeim kb. 6 cm átmérőjűek és 17 perc kellett nekik, hogy rendesen megsüljenek. Ha kisebbeket készítünk értelemszerűen hamarabb kész lesznek. Jó étvágyat hozzá! :)

22281190_10214593760416918_164393712_o.jpg

22279225_10214593759656899_801148804_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rumbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr612932121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása